Ako si vybrať kalové čerpadlo ?

Kalové čerpadlá slúžia na odčerpávanie znečistenej vody, napríklad zo zatopenej pivnice, vody z bazéna pri jeho jesennom vypúšťaní alebo fekálií či splaškov z nádrží. Má veľké využitie v rodinných domoch alebo na chatách. Kalové čerpadlo dokáže za pomoci výtlaku a hadice odčerpať vodu z požadovaného miesta, ako napríklad zo studne, pivnice, žumpy, šachty alebo bazéna.

Ako si vybrať kalové čerpadlo ?

Typy kalových čerpadiel

Poznáme 2 základné typy kalových čerpadiel:

• Povrchové kalové čerpadlá

• Ponorné kalové čerpadlá

Povrchové čerpadlá sú určené na prácu v suchu. Nemôžete ich teda ponoriť do vody. Do vody môže ísť iba hadica, ktorá je pripojená k nemu. Pri povrchových kalových čerpadlách pozerajte na mieru maximálnej sacej hĺbky.

Ponorné čerpadlá sú všestrannejšie, môžete ich ponoriť do vody. Pri týchto čerpadlách nemusíte pozerať na saciu hĺbku, dôležitejšia je však maximálna ponorná hĺbka.

Ako si vybrať kalové čerpadlo ?

Pri kúpe kalového čerpadla by ste mali zvážiť výtlak čerpadla, ponornú hĺbku, prietok vody a priechodnosť nečistôt.

Výtlak čerpadla

Ak už máte vybratý typ čerpadla, je potrebné sa zamerať na maximálny výtlak. Maximálna hodnota výtlaku sa udáva v metroch. Maximálny výtlak znamená do akej výšky je čerpadlo schopné vytlačiť nasatú vodu.

Ponorná hĺbka

Ponorná hĺbka býva väčšinou podobná výtlaku čerpadla. Na ponornú hĺbku sa zamerajte, ak chcete čerpadlom odčerpávať vodu zo studne alebo iných jám.

Prietok vody

Kalové čerpadlá sú veľmi výkonné čo sa týka prietoku. Tie najvýkonnejšie čerpadlá dokážu za minútu prevádzky odčerpať aj dvadsať tisíc litrov vody. Platí pravidlo, že maximálny prietok dosiahnete pri minimálnej výške výtlaku a naopak. Teda rátajte s nižším prietokom, než uvádza výrobca. Prietok čerpadla tak klesá s výškou výtlaku a odporom v potrubí.

Priechodnosť nečistôt

Ponorné kalové čerpadlo pri odčerpávaní vody dokáže nasávať aj drobné nečistoty. Záleží však od konkrétneho typu čerpadla, aké veľké nečistoty vie nasať.

Existujú na trhu aj kalové čerpadla s drvičom, ktoré majú rezací nôž. Vďaka tomuto nožu dokážu nečistoty drviť na menšie a to uľahčí ich nasávanie. Teda kalové čerpadlo s drvičom dokáže nasať aj väčšie kusy nečistôt.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December