Výhody a nevýhody automatických závlah

Ak chcete mať trávnik, ktorý vám každý závidí, určite si zaobstarajte závlahu. Automatický závlahový systém šetrí váš čas, umožňuje presne dávkovanie vody a tiež vám šetri peniaze a vodu. Ak sa rozhodujete, či chcete zavlažovať záhradu hadicou alebo automatickou závlahou, poriadne zvážte všetky výhody a nevýhody. Určite sa nerozhodujte len podľa financií, ale zamyslite sa, či chcete šetriť vodu, čas a peniaze a hlavne, či je vôbec možné na váš pozemok nainštalovať automatickú závlahu.

Výhody a nevýhody automatických závlah

Výhody automatickej závlahy

Automatické závlahové systémy predstavujú vyššiu investíciu oproti manuálnemu zavlažovaniu hadicou. Ich využívanie má však niekoľko výhod.

• Prvá z výhod je, že šetrí váš čas. Oproti manuálnemu zavlažovaniu hadicou, automatický závlahový systém urobí všetko za vás a ušetrí vám kopu času. Stačí, ak zapnete automatickú závlahu, nie je potrebné pri tom stáť, strážiť trávnik a počítať každú kvapku. Môžete zavlažovať v noci, počas dovolenky, jednoducho kedykoľvek vám to vyhovuje.

• Automatický závlahový systém šetrí aj vodu. Ak je postrekovanie vhodné nastavené, závlaha zavlažuje trávnik rovnomerne a cielene. Nedochádza tak k zbytočnému plytvaniu vody. Mnoho závlah dokáže upraviť potrebu vody podľa času, tepla, vlhka a zrážok. Ak prší, závlaha nepolieva. Ak sú však suchšie dni, závlaha poskytne vašej záhrade viac vody.

• Cieleným zavlažovaním ušetríte peniaze za vodu, čím sa vám vráti investícia do závlahy veľmi rýchlo.

• Vďaka automatickej závlahe bude váš trávnik zdravší. Pri manuálnom zavlažovaní často dochádza k prelievaniu, čím môžu v pôde vznikať plesne. Automatickým zavlažovaním taktiež predídete vysychaniu trávnika.

Nevýhody automatickej závlahy

• Jednou z najväčších nevýhod je vyššia investícia. Je však potrebné myslieť na to, že investícia sa vám rýchlo vráti na ušetrení vody.

• Niektorí ľudia jednoducho preferujú manuálne zavlažovanie hadicou. Zavlažovanie hadicou považujú za príjemnú aktivitu a relax. Týmto ľudom jednoducho automatické zavlažovanie nevyhovuje.

Ako nainštalovať automatickú závlahu ?

Na inštaláciu odporúčame jar, leto alebo jeseň, určite nie zimu kvôli mrazom. Najlepším spôsobom je inštalácia závlahy pred položením trávnika, avšak závlahu môžete nainštalovať aj pri už položenom trávniku.

Na začiatok si rozmiestnite jednotlivé časti a pospájajte ich. Riaďte sa manuálom v balení. Narežte si PVC rúrky, obrúste hrany a pospájajte ich s ďalšími komponentmi. Dajte si pozor, aby sa do potrubia nedostali nejaké nečistoty, ktoré by zavlažovač ihneď zaniesli.

Po zapojení potrubia a rozprašovačov ich zapojte do zdroja vody. Závlahu vyskúšajte, či funguje ako má. Skúšku závlahy vykonajte ešte pred zakopaním do zeme.

Ak všetko funguje ako má, vykopte zeminu. Kopte do hĺbky asi 20 – 30 m a asi 10 cm na šírku. Nezabudnite vykopať aj šachtu pre ventily s hlavným uzáverom, ktorá sa vysype štrkom. Šachta by mala mať otvárací poklop, aby ste sa vedeli dostať kedykoľvek k ventilom.

Do vykopanej zemi vložte poskladané potrubie s dýzami a zasypte zeminou. Uistite sa či žiadna časť potrubia nepretŕča cez povrch.

Ak máte automatický zavlažovač s riadiacou jednotkou a časovačom, nastavte časy a trvanie zavlažovania. Taktiež odporúčame nastaviť snímač zrážok, ktorý zabráni prelievaniu trávnika.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December