Čo je domáca vodáreň a ako funguje ?

Domáce vodárne slúžia na zásobovanie vášho domu, chaty či iného priestoru pitnou alebo úžitkovou vodou. Ak máte na záhrade studňu, domáca vodáreň je pre vás ako stvorená. Domácnosť, ktorá je zásobovaná vodou z domácej vodárne, môže túto domácu vodáreň používať aj na zavlažovanie záhrady, splachovanie alebo na rôzne spotrebiče v domácnosti ako je napríklad práčka. Voda sa dostáva do domácnosti automaticky pod určitým tlakom.

Čo je domáca vodáreň a ako funguje ?

Čo je to domáca vodáreň a z čoho sa skladá ?

Domáca vodáreň je systém, ktorý zabezpečuje čerpanie vody zo studne, vrtu či iného vodného zdroja a odvádza ju na miesta kde ju potrebujete. Môže zabezpečovať domácnosť vodou pitnou alebo úžitkovou. Je ideálnym riešením pre domácnosti, kde nie je možné priame pripojenie k vodovodnej sieti.

Domáca vodáreň sa skladá z čerpadla, ktoré môže byť nasávacie alebo ponorné. Ďalej sa skladá z automatiky s príslušenstvom, ako je tlakový spínač, spätná klapka, tvarovka, flexibilná hadica či ovládacia jednotka. Nakoniec sa skladá z tlakovej nádrže na vodu s rôznym objemom, môže byť horizontálna alebo vertikálna.

Ako funguje domáca vodáreň ?

Princíp fungovania domácej vodárne je jednoduchý a po zapojení je všetko už automatizované. Domáca vodáreň funguje na princípe čerpadla a tlaku. V expanznej nádobe musí byť správne nastavený tlak vzduchu, aby bol zabezpečený plynulý chod systému. Tlak by mal byť o 0,2 baru nižší ako zapínací tlak na tlakovom spínači. Tento tlak je potrebné nastaviť ešte v suchom stave nádoby.

Vypínanie a zapínanie funguje automaticky, teda podľa požiadaviek na množstvo tekutiny. Výhodu domácej vodárne je teda, že ju nemusíte neustále spúšťať a regulovať. Veľmi dobre je, ak má vodáreň tepelnú ochranu, aby sa neprehriala.

Čo je potrebné skontrolovať pred spustením domácej vodárne ?

Pred samotnou inštaláciou domácej vodárne sa uistite, že ste skontrolovali tieto veci :

• Pred prvým spustením nezabudnite naliať do čerpadla vodu

• Skontrolujte, či je všetko poriadne zapojené a dotiahnuté

• Sacie potrubie nemôže byť väčšie ako sacie hrdlo

• Sacia trubka s košom musí byť vo vode

• Výtlačné potrubie nezabudnite zapojiť na výtlačné hrdlo

Zapojenie domácej vodárne

Výhodou domácej vodárne je jej jednoduché zapojenie. Výhodou tiež je, že sa domáca vodáreň môže napojiť na domáce rozvody úžitkovej vody.

Prívod stačí umiestniť do studne alebo do nádrže s dažďovou vodou. Vývod sa zas zapojí na potrubie vedúce do domácnosti. Domácu vodáreň zapojíte do elektrického vedenia, ktoré väčšinou býva 230V alebo 400V. Na koniec už len stačí spustiť prúd a všetko prebieha automaticky.

Prečo investovať do domácej vodárne ?

Veľkou výhodou domácej vodárne je, že sa stanete nezávislý od mestského vodovodu a prípadných odstávok vody. Vďaka domácej vodárni ušetríte peniaze, keďže vodu zo studne či vrtu máte zadarmo. Investícia do domácej vodárne sa vám určite veľmi rýchlo vráti, takže sa nemáte čoho obávať.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December