Kvapková závlaha do záhrady

Kvapková závlaha dokáže ušetriť čas aj peniaze. Ak nechcete každý horúci letný večer tráviť v záhrade polievaním rastlín, živého plota, stromov alebo zeleniny, určite je ideálnym riešením kvapková závlaha. 

Kvapková závlaha do záhrady

Ako funguje kvapková závlaha ? 

Poznáme viac druhov kvapkových závlah. Každá však funguje na tom istom princípe, a to tak, že rastliny sú zavlažované vodou, ktorá vyteká ku koreňom po kvapkách. Pri výbere kvapkovacieho potrubia alebo kvapkovačov dbajte na to, aby komponenty boli kvalitné a obsahovali UV stabilizáciu a kompenzáciu tlaku. Vďaka kompenzácii tlaku sú všetky rastliny zavlažované rovnako. Pri výbere kvapkovej závlahy si môžete vybrať buď automatickú alebo manuálnu závlahu.  

Kvapková hadica 

Pri kvapkovej závlahe sa najčastejšie využívajú hadice vyrobené z PE. Poznáme kvapkové hadice bez kvapkovačov a kvapkové hadice s kvapkovačmi. Závlaha kvapkovou hadicou funguje tak, že po celej dĺžke hadice sú umiestnené dripy s dierkami, ktoré neustále privádzajú vodu k rastlinám. Spojazdnenie spočíva v tom, že kvapkovú hadicu pripojíte na prívod vody s maximálnym tlakom 2,1 baru. Následne sa v hadici vytvorí tlak, vďaka ktorému sa voda dostane do pôdy. Zdrojom vody môže byť studňa, obecný vodovod, dažďová voda z nádrže. Spotreba závisí od veľkosti vašej záhrady a zavlažovacieho systému. Ak by ste zistili, že spotreba prevyšuje výdatnosť zdroja, je potrebné ju rozdeliť na viac sekcií. 

Výhody kvapkovej závlahy

Šetrí vodu a čas: Vďaka kvapkovej závlahe ušetríte za spotrebu vody. Taktiež tým, že nemusíte každý večer polievať záhradu ušetríte aj veľa času. 

Jednoduchá montáž: Kvapkovú závlahu spojazdnite veľmi ľahko, zvládnu to určite aj laici. 

Minimálne požiadavky na údržbu a primeraná cena 

Môžete ju využiť aj na hnojenie: Do zavlažovacieho systému môžete pridať tekuté hnojivo vďaka ktorému budú rastliny rásť rýchlejšie.

Efektívna úspora: Voda preniká presne tam kde má - priamo ku koreňom a vďaka tomu šetrí vodu a hnojivo. 

Nevýhody kvapkovej závlahy

Kvapkadlá sa môžu upchať a zaniesť

Priemerná životnosť nepresahuje 2 roky

 

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December