Ako vypestovať jarné cibuľoviny ?

Ak chcete mať v záhradke pekné rozkvitnuté tulipány, lilie alebo iné cibuľoviny musíte sa o ne začať starať už na jeseň. Jarné cibuľoviny sú najvďačnejšími jarnými kvetinami v záhrade ale aj na balkóne. V tomto článku sa dozviete ako správne vsadiť a starať sa o vaše jarné cibuľoviny na záhradke či balkóne. 

Ako vypestovať jarné cibuľoviny ?

Ako vysádzať cibuľoviny ? 

Aby cibuľoviny prežili tuhú zimu, musia sa vysádzať už počas prvých jesenných mesiacov. Práve september až november sú mesiace, kedy môžete vysádzať cibuľoviny, prakticky môžete cibuľky vysádzať až kým nemrzne. Ideálne je však cibuľoviny vysádzať čím skôr, kým je pôda ešte teplá, aby cibuľoviny mohli zapustiť silné korene. Pri vysádzaní cibuľovín nezabudnite dodržať hĺbku výsadby. Ideálnu hĺbku zistíte tak, že si odmeriate výšku cibuľky a vynásobíte ju 2 až 3 krát. Napríklad ak má cibuľka 2 centimetre, zasaďte ju do hĺbky 4 až 6 centimetrov. To isté platí aj o vzdialenosti jednotlivých cibúľ. Ďalšou dôležitou podmienkou aby cibuľky dobre rástli je miesto výsadby. Cibuľkám vyhovujú slnečné miesta s kyprou pôdou bohatou na humus. Nezabudnite ich sadiť podľa osevného plánu. To znamená, že nikdy nesaďte na to isté miesto skôr ako po troch či štyroch rokoch. 

Spestrite si jarnú záhradku cibuľkami 

Na jar je nádherný pohľad na kvitnúce cibuľoviny na záhradke. Ak chcete, aby vám pestré cibuľoviny skrášlili záhradku, vyberte im slnečné miesto. Na tento účel sa hodia najmä narcisy alebo krókusy. Cibuľoviny vyniknú viac, keď sú vysadené v skupinách, nie jednotlivo. Určite vám farebný záhon rôznorodých cibuľovín spestrí záhradu viac ako jeden alebo dva narcisy. Ak chcete, aby výsadba kvitla čo najdlhšie vysádzajte cibuľoviny postupne a správnou kombináciou druhov. Odporúčame v rozmedzí prvých jesenných mesiacov pridávať niekoľko záhonov každý týždeň.

Cibuľoviny vhodné aj do kvetináča 

Ak nevlastníte záhradku, cibuľoviny rady rozžiaria aj váš balkón. Pri umiestnení kvetináčov si dajte záležať, aby cibuľky mali dostatok svetla a slnka. Na pestovanie cibuľovín v kvetináčoch potrebujete pevnejšie a hlboké kvetináče. Spomínané kvetináče by mali mať aspoň 25 cm priemer a aspoň 20 cm výšku, aby ste ich vedeli zakryť dostatočným množstvom kyprej pôdy. Kvetináč by mal tiež disponovať odtokovou dierkou, ktorá zabráni premokreniu pôdy. Ak cibuľoviny vysadíte do kvetináča už na jeseň, odložte ich na zimný spánok na chladné tmavé miesto. Pre lepší efekt odporúčame k cibuľkám nasadiť aj iné druhy jarných rastliniek.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December