Ako vybrať čerpadlo do záhrady ?

Záhradné čerpadlá sú dobrým pomocníkom v záhrade. Môžu sa využívať na zavlažovanie, čerpanie vody zo studne, z bazéna alebo zaplavených pivníc. Existuje niekoľko druhov čerpadiel. Je potrebné si uvedomiť, že nie každý typ čerpadla je vhodný na zavlažovanie alebo naopak na čerpanie znečistenej vody. Pri výbere čerpadla záleží na veľkosti vašej záhrady, na spôsobe polievania, prietoku, tlaku ale tiež aj na type studni a jej hĺbke. Ak nie ste odborník a nemáte dobré vedomosti o čerpadlách, odporúčame vám osloviť firmu, ktorá čerpadlo namontuje a spojazdní. 

Ako vybrať čerpadlo do záhrady ?

Typy čerpadiel

Čerpadlá rozlišujeme na samonasávacie, ponorné, kalové a domáce vodárne. Najbežnejším čerpadlom do malých záhrad je samonasávacie čerpadlo. Tieto čerpadlá lákajú nízkou cenou a jednoduchou manipuláciou. Samonasávacie čerpadlá sú vhodné na čerpanie vody z menších hĺbok max. 8 m. Na väčšie sacie výšky odporúčame si zadovážiť kvalitné ponorné čerpadlo. Nevýhodou týchto čerpadiel je, že sú povrchové a počas zimy ich treba zazimovať. Negatívom môže byť aj ich vyššia hlasitosť. 

Ako sme uvádzali vyššie, ak máte hlbšiu studňu odporúčame vám ponorné čerpadlo. Veľkou výhodou tohto čerpadla je nulová hlučnosť, keďže je uložené niekoľko metrov pod zemou. Ponorné čerpadla sú, okrem prečerpávania vody zo studne, vhodné aj na zalievanie alebo postrek väčších plôch, kde je potrebné čerpadlo s väčším tlakom a prietokom. V tomto prípade je však potrebné si zaobstarať aj riadiacu jednotku čerpadla, ktorá zabezpečí že sa čerpadlo zapne len v prípade poklesu tlaku v potrubí pod stanovenú hodnotu a nie pri každom otočení vodovodného kohútika. 

Ako posledné, ale tiež dôležité, spomenieme kalové čerpadlá, ktoré sa používajú na odčerpávanie splaškovej vody, vody z nádrží na dažďovú vodu, ale často aj z menších záhradných bazénov. Kalové čerpadlo je však nevhodné na bežné zalievanie. Obľúbené sú kalové čerpadlá na univerzálne použitie. S univerzálnou prípojkou umožňujú pripojiť hadicu s rôznym priemerom – 13, 16, 19 mm a viac. Na všestranné práce odporúčame zakúpiť kalové čerpadlo so zosilnenými prvkami (napr. plastový plášť podporený sklenenými vláknami) pre dlhšiu životnosť.

Čerpadlá podľa ceny 

Samonasávacie povrchové čerpadlá patria medzi cenovo najpriaznivejšie čerpadlá a rovnako aj kalové čerpadlá. Medzi drahšie čerpadlá patria hlavne ponorné čerpadlá a čerpadlá s frekvenčným ovládaním. 

 

Na záver by sme si teda zhrnuli, čo je potrebné brať do úvahy pri výbere čerpadla. Ako prvé si musíme určiť na aký účel potrebujeme čerpadlo či na zalievanie, prečerpávanie vody z bazéna alebo pivnice, na odčerpávanie nečistoty alebo na zásobovanie domácnosti pitnou vodou. Ak chceme mať k dispozícii aj vodu z kohútika potrebujeme domácu vodáreň. Čerpadlo vyberáme podľa typu studne, podľa dopravnej výšky a odporúčaného prietoku. 

Ak nie ste znalec v oblasti čerpadiel, odporúčame vám obrátiť sa na kvalifikovaných predajcov, či firmy, ktoré sa zaoberajú čerpadlami a vedia vám poradiť s výberom čerpadla.

 

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December